“In de wurggreep van…? Let op de kleine lettertjes!”

Wil je loskomen uit de wurggreep van de commerciële software licentiemodellen door over te schakelen op Open Source Software, let dan goed op dat je niet nog een keer dezelfde fout maakt, maar dan met vermeend Open Source Software op basis van subscripties.

Open Source Software wordt steeds vaker als gemeengoed gezien binnen organisaties. Het geeft vrijheid c.q. wendbaarheid in combinatie met gelijkwaardige functionaliteit en kwaliteit, en dat tegen aanzienlijk lagere kosten.

Open Source Software in combinatie met onder andere 7×24 SLA-based technical support wordt aangeboden op basis van subscripties. Feitelijk schaf je geen licentie aan, maar heb je een abonnement op het support en andere diensten, immers de software zelf is Open Source. Stop je de subscriptie, dan kan je gebruik blijven maken van de Open Source Software (dus geen vendor lock-in), maar heb je geen recht meer op het support en eventueel bijkomende diensten.

Er zijn software leveranciers die spelen met de term “Open Source Software” in hun uitingen, maar ook als het gaat om hun General Terms and Conditions. Het begint al met de term “Open Source based Software”. Dit is het moment dat alertheid wordt aangeraden.

Maar al te vaak zit achter de term “Open Source based Software” verborgen dat het feitelijk gaat om commercieel gelicenceerde software die deels/geheel is afgeleid van Open Source Software. Dus geen 100% Open Source Software en dus een grote kans op een nieuwe vendor lock-in! Stop je de subscriptie dan mag je geen gebruik meer maken van de software deze dient bij beëindiging te worden verwijderd van je servers. Op dat moment sta je letterlijk met lege handen en heb je hoogst waarschijnlijk geen alternatief meer…helaas toch weer een vendor lock-in!

Pak zelf de regie om uit de wurggreep te blijven van vermeend Open Source Software. Lees altijd de General Terms and Conditions goed en voorkom een nieuwe vendor lock-in die je juist wilde oplossen bij het verkleinen van bijvoorbeeld de Oracle footprint.

Lees hier waar je op moet letten: https://www.splendiddata.com/nl/2017/05/07/4-simpele-contract-checks-die-duiden-op-een-vendor-lock/