4 simpele contract checks die duiden op een vendor lock-in

Je hebt gekozen voor open source en laat vendor lock-in achter je. Gefeliciteerd! Maar ben je echt vrij om je business te laten groeien, je data te verplaatsen en van leverancier te veranderen, zoals beloofd is als je voor een ‘gebaseerd op open source’ leverancier hebt gekozen? Waarschijnlijk niet. Maar hoe zie je het verschil? We geven je vier hints uit de kleine lettertjes van de licenties en overeenkomsten.

In een wereld die zo hard groeit en verandert als de onze, is vendor lock-in ondenkbaar. Vind je ook niet? Je moet kunnen groeien, je moet kunnen uitbreiden zonder tonnen aan extra geld uit te geven aan licenties of vergoedingen. We leven zelfs in een realiteit waarin we onze IT-omgeving moeten innoveren en automatiseren binnen kleinere budgetten dan voorheen. Maar nog afgezien van simpelweg groeien: je nieuwe behoeften vragen wellicht om een volledig nieuwe IT-infrastructuur. Wil je niet kunnen veranderen op het moment dat het nodig is?

Bedrijven willen steeds vaker de vrijheid om hun IT naargelang hun behoeften te laten groeien en omarmen daarom open source, zoals blijkt uit het rapport ‘Future of Open Source survey’, uitgevoerd door open source leverancier Black Duck Software en venture capital firm North Bridge. Een indrukwekkend 78 procent van de respondenten zegt dat hun bedrijven een gedeelte van hun operatie op open source software laten draaien. Daar bovenop zegt 93 procent dat ze hun gebruik van open source zullen intensiveren of hetzelfde zullen houden.

Verwarrend? 4 hints die gevonden kunnen worden in overeenkomsten en licenties
Maar, zoals we gelezen hebben, sommige leveranciers maken het landschap er niet helderder op door het bieden van ‘gebaseerd op open source’ databases en oplossingen. Dus hoe zorg je ervoor dat je écht kiest voor open source? Waar moet je naar kijken als je de licenties en overeenkomsten doorleest:

Check 1: Vernietig elke kopie van de software

‘If Customer does not agree with the terms and conditions of this Agreement, Customer not licensed to use the Software, Services and Support, and customer must destroy any downloaded copies of the Software in its possession or control and/or cease all use of the Support and/or Services, as applicable.’ (Of een vergelijkbare, eventueel Nederlandse tekst.) – Deze tekst kan gevonden worden in abonnements-, support- of dienstovereenkomsten, en beperkte of volledige softwarelicenties. Open source software kan altijd gebruikt worden, ook al worden diensten of supportcontracten van de leverancier stopgezet.

Check 2: ‘Subscription restrictions.’

Dit kan gevonden worden in de abonnementsovereenkomst. Kijk naar een tekst die erop wijst dat je niet in staat bent om ‘proprietary notices in the software’ te veranderen of verwijderen. En dat je niets mag delen of distribueren zonder ‘voorafgaande toestemming’ van de leverancier.

Check 3: ‘Ownership’

Als in een licentie wordt vermeld dat de software, aanpassingen, verbeteringen en feedback eigendom zijn van een leverancier, dan ben je sowieso ingesloten. Open source software heeft geen eigenaar.

Check 4: ‘uninstall’

‘Term and termination […] customer must uninstall all software licensed and cease all use of software.’ – Wacht eens even? Als het open source zou zijn, zou je software niet moeten de-installeren of moeten verwijderen. Je zou het enkel naar de community editie moeten overzetten.

Laat je niet voor de gek houden door leveranciers die ‘gebaseerd op open source’ software bieden, om jezelf net zo ingesloten terug te vinden als voordat je de software ging gebruiken. We leven in een wereld van razendsnelle verandering en uitbreiding, en als je daarop in wilt spelen, dan is vendor lock-in het laatste dat je nodig hebt.

Heb je al ervaring met vendor lock-in? Hoe kwam jij erachter dat je ingesloten zat? We horen het graag van je!