Waarom je vendor lock-in moet vermijden – en waarom dat niet altijd eenvoudig is

Als je voor een product wilt kiezen, ingesloten wilt zijn door de leverancier en met deze leverancier wilt blijven tot in het einde der dagen, wie zijn wij dan om je te overtuigen van het tegendeel? Maar als je kiest voor vrijheid, lagere kosten en de potenties gebaseerd op de open source belofte, zorg er dan voor dat de leverancier de belofte daadwerkelijk vervuld. Een database ‘gebaseerd op open source’ is eigenlijk closed source en creëert daarom een vendor lock-in.

Het verschil tussen open en closed source is helder: met open source heeft de gebruiker een licentie om de oplossing te gebruiken en te ontwikkelen. De broncode is vrijgegeven met de licentie en dit geeft gebruikers de kans om de software te bestuderen, aan te passen, te verbeteren, te verspreiden en te verkopen. De ontwikkeling is een gezamenlijke inspanning van individuen, bedrijven en de overheid.

Closed source betekent dat de bron nooit gedeeld zal worden met zijn gebruikers, maar dat impliceert ook dat software verboden gebied wordt als een gebruiker stopt met betalen voor de licentie en het support. Het impliceert ook dat overstappen naar andere oplossingen moeilijk zal zijn, vanwege de leverancier specifieke karakteristieken in de software. De grootste reden waarom je vendor lock-in zou moeten vermijden, is dan ook dat verandering wordt bepaald door de leverancier en niet door jouw behoeften.

De enige constante is verandering

Als we iets kunnen zeggen over de wereld van IT (maar ook de wereld in zijn geheel), dan is het wel dat verandering de enige constante is. We willen meer, betere prestaties, snellere processen. Onze business groeit of evolueert zelfs in een heel ander bedrijf, en we willen een database en applicaties die met ons meegroeien en veranderen. Als je ingesloten zit, kan je wel groeien, maar het kost je veel geld of tijd, of je moet de leverancier laten bepalen wat goed voor je is.

Het ongelukkige is echter dat sommige leveranciers open source maar lafhartig omarmen. Ze bieden ‘gebaseerd op open source’ software. Hiermee geven ze het idee dat je profiteert van de voordelen van open source, maar als je wilt vertrekken of van product wilt veranderen, is dat niet makkelijk en zeker niet goedkoop. Deze open source kleuring is erg ongelukkig voor jou als klant, maar ook voor de markt als geheel.

Zoiets bestaat niet

Nieuwe klanten komen naar ons toe in volslagen wanhoop. Ze denken dat ze voor de vrijheid hebben gekozen die bij open source hoort, maar ze vonden zichzelf ingesloten: ze mochten het product niet mee-ontwikkelen, niet onder de motorkap kijken en konden hun eigen applicatie niet op een andere database gebruiken. Tegen die tijd realiseren ze zich: er is niet zoiets als ‘gebaseerd op open source’. Wat ze eigenlijk gebruiken is een closed source versie van wat ooit een open source product was.

‘Gebaseerd op open source’ producten maken het onmogelijk voor je om over te stappen naar de community editie en je IT-omgeving precies zo te laten draaien als toen je nog bij de leverancier was. Nogmaals, de leverancier zal controle hebben over de ontwikkeling en niet de community, zoals het bij echte open source is. Als je kiest voor closed source databases en applicaties, en je hebt een goede reden daarvoor: doe dat gewoon. Maar wees op je hoede voor verdachte leveranciers. ‘Gebaseerd op open source’ is een leugen, val er niet voor.

Hoe zit het met Postgres?

Postgres als een database-oplossing is in zijn kern open source en wij bieden een echt open source en leveranciersvrije versie. Als je niet bij ons kan blijven, geen zorgen: je kunt zonder problemen overstappen naar de community editie. Maar wees op je hoede voor andere leveranciers die je ingesloten houden, ondanks dat ze Postgres in de kern van hun product gebruiken. Eventuele aanvullende producten en services moeten eveneens open source zijn, wil je echt vrij kunnen zijn.

Hoe je in de licentieovereenkomst kan ontdekken of je ingesloten zit? Lees verder!