De belofte en valkuilen van het Internet of Things

Het Internet of Things (IoT) brengt een grote hoeveelheid kansen met zich mee. Door het verzamelen en analyseren van data van allerlei apparaten, sensoren en machines, en door de inzichten te gebruiken in je processen, kun je je business en klanten beter dan ooit begrijpen.

Het leidende onderzoeksbureau Gartner heeft voorspeld dat tegen 2020 20 miljard met het internet verbonden machines en apparaten in allerlei sectoren gebruikt gaan worden. Preventieve oplossingen zullen uitgerold worden, zoals sensoren die automatisch een waarschuwing afgeven als een machine een storing heeft. Slimme steden met slim parkeren komen op. Burgers en bezoekers worden geholpen om een vrije parkeerplaats te vinden om zo verkeersopstoppingen te voorkomen die de wegen van een stad blokkeren.

Naast het automatiseren en verbeteren van bestaande services en producten, kan IoT ook ingezet worden om nieuwe business modellen te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan slimme thermostaten, waarbij de gebruiker de temperatuur kan instellen terwijl hij nog niet thuis is. Of waarbij de verwarming wordt uitgezet als er geen beweging wordt gedetecteerd in huis. Of een thermostaat die het gedrag van gebruikers aanleert en op basis daarvan de temperatuur vaststelt.

Valkuilen van IoT

Toch zullen de enorme kansen van IoT sommige IT-management of CIO’s afschrikken of verlammen. Sommigen zullen overenthousiast worden en alle informatie die beschikbaar is verzamelen, waardoor databases monsterachtige proporties zullen aannemen. Anderen zullen te licht denken over beveiliging, ondanks dat kwetsbare oppervlakte van een bedrijf door met internet verbonden machines en sensoren groter zal worden.

Kijk bijvoorbeeld eens naar deze verrassende, maar toch wat beangstigende aflevering van Wired Television. Daar wordt maar eens te meer duidelijk waarom Gartner IoT security als één van de toptechnologieën van de komende twee jaar ziet.

Als je de kracht en kansen van IoT wilt benutten, dan moet je daarom denken aan:

Business voordelen: welke potentiële voordelen voor de business kun je bereiken door het gebruik van IoT? Beantwoord deze vraag altijd in samenwerking met de business.

Bekijk interne voordelen: wat kun je verbeteren in de efficiëntie van je processen? Zoals eerder detecteren van machinefalen.

Data om op te slaan: Welke data heb je nodig om deze voordelen te bereiken? Bewaar alleen die data die je zult gebruiken.

Zorg voor beveiliging en privacy: zoals gezegd zal beveiliging een grote zorg zijn als het gaat om IoT, omdat meer apparaten en machines kwetsbaar zullen zijn door de verbondenheid met internet.

In onze volgende blog zullen we bespreken wat de eisen voor je database zijn. De database wordt namelijk het fundament van elk IoT-initiatief.